Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bojlis horgászat felszerelésigénye

2011.07.21

 A bojlis horgászat felszerelésigénye

A bojlis horgászatnak, mint minden más horgászmódszernek, megvannak a maga speciális, erre a célra kifejlesztett eszközei: bojlis botok, nyeletőfékes orsók, különböző zsinórok, végszerelékek és még sok más kellék. Azonban egyik sem létfeltétele a bojlival történő horgászatnak, de a siker felé vezető úton praktikusabb, kifizetődőbb választásnak bizonyulhatnak. Mielőtt a különböző szerelékek összeállításán törnénk a fejünket, célszerű áttekinteni, mit találhatunk a boltok polcain, ugyanis egy megfelelő összhangban lévő szereléssel lényegesen nagyobb sikereket érhetünk el.

A boltok polcain ma már rendkívül széles választékkal találkozhatunk, melyből jókora szeletet tudhatnak magukénak a bojlis horgászeszközök. A speciális, bojlis horgászathoz készült botokból is nagy, sokszor szinte átláthatatlan választékkal szembesülhetünk, ezért egy megfelelő bojlis bot kiválasztása nem mindig könnyű feladat. Ezek a horgászbotok általában 3,30 - 3,90-méteres hosszúságban kaphatóak. Egyik jellemzőjük az osztott nyél (szörfnyél), amely a kétkezes dobást segíti elő.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy bojlis horgászbot a legtöbb esetben két vagy három részből áll: ezt szállítás miatt tartsuk szem előtt!

 

 

A legtöbb mai pontyozóbot dobósúlyát nem grammban, hanem egy angol mértékegységben, librában találhatjuk meg a bottesten. Ezek a pálcák rendkívüli rugalmasságról, erősségről tesznek tanúbizonyságot. Ennek ellenére egy hagyományos pontyozóbot is megfelelő lehet a bojlizás elkezdéséhez. Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartanunk, hogy egy nagyobb testű hallal való küzdelem során is megfelelően tudjunk bánni vele, könnyen kezelhető eszköz legyen kezünkben.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bojlis botok többsége vékony, mégis erős bottesttel rendelkezik

 

 

Az orsók között is, hasonlóan a botokhoz, találkozhatunk speciális darabokkal, a nyeletőfékes orsókkal. Ez az orsófajta két külön fékrendszerrel rendelkezik, ami a bojlis horgászat során nagyon jól kihasználható. Egy előre beállított erősségű fékkel kezdhetjük meg a horgászatot, a kápásra várva azonban ezt kiiktatjuk, és a másik, a nyeletőfék felügyeli a zsinórt. A kapás után, fárasztáskor az első fékrendszer veszi át a főszerepet.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nyeletőfékes orsók két fékrendszerrel rendelkeznek, és megfelelő használat esetén könnyen a kedvencünkké válhatnak

 

 

Ugyanígy megfelelőek lehetnek az első- és hátsófékes orsók is, viszont itt bevágáskor figyelnünk kell a dob lefogására, amennyiben finoman beállított fékkel horgászunk. Többen kizárólag a nyeletőfékes orsókat használnak, de sokan előszeretettel használják az elsőfékes orsókat is.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nyeletőfékes orsókon finoman állítható a nyeletőfék, majd egy kapcsolóval egyszerűen átválthatunk fárasztási fékre

 

 

Az orsó méreteit sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen a bojlizásnál sokszor fontos dologgá válhat a nagy dobástávolság, illetve a több száz méteres távolságra történő horgászat. Mindig olyan orsót válasszunk, ami illeszkedik botunk képességéhez, és amivel a kívánt célt (dobástávot) elérhetjük.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nyeletőfékes orsók több méretben kaphatóak – a nagy tárolókapacitás sokszor előnyt jelenthet

 

 

Az orsó dobját megfelelő mennyiségű és minőségű zsinórral kell feltöltenünk, figyelembe véve a bot erősségét, a meghorgászandó víz jellegét, illetve az elérni kívánt dobástávolságot.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bojlizáshoz megfelelő monofil zsinórok rendkívül nagy választékban kaphatóak

 

 

A nagyobb dobásokhoz célszerűbb vékonyabb, illetve kifejezetten erre a célra kifejlesztett dobózsinórokat használni. Az akadósabb, keményebb terepeken előtétzsinórt is használhatunk, amelyre tökéletesen megfelelőek a több szálból álló fonott zsinórok.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A fonott zsinórok nagy ellenálló képességgel rendelkeznek, és fontos szerepet kaphatnak a horogelőkék elkészítésekor

 

 

Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő súlyt (ólmot), figyelembe kell vennünk a bot dobósúlyát, és a használt zsinór teherbírását.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ólmok között is nagy a választék, mind méretben, mind pedig formában, illetve kialakításban

 

 

Végszerelékünk teljessé tételéhez speciális bojlis horgok állnak rendelkezésre, amelyek egyik előnye, hogy a legtöbb esetben füles változatban is kaphatóak.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A speciális bojlis horgokon egy fület találhatunk, ami a későbbiekben nagyon hasznos dolog lehet számunkra

 

 

Ezeken az elengedhetetlen dolgokon kívül még rengeteg kiegészítő eszközt találhatunk a boltok polcain. Fontos még megemlíteni az elektromos kapásjelzőt, hiszen a bojlizásnál előfordulhat egy vagy akár több hetes folyamatos horgászat is. Ekkor nagy segítségünkre lehet ez a praktikus szerkezet.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bottartó állványon elhelyezett elektromos kapásjelzők a hosszabb túrákon kiemelt szerepet kaphatnak, sőt szinte elengedhetetlen kellékek

 

 

A kapásjelzőket elhelyezhetjük bottartó állványon (rod pod), de ez sem feltétlenül szükséges, hiszen helyettesíthetjük egyágú, menetes bottartókkal is, amelyen szintén elhelyezhetőek az elektromos jelzők.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bottartó állványok egyik nagy előnye, hogy állítható a dőlésszögük, ezáltal szinte bármilyen terepen, akár még csónakban is alkalmazhatóak

 

 

A hosszabb horgásztúrákat kényelmi eszközökkel tehetjük kellemesebbé. Jó szolgálatot tehet egy olyan sátor, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, és kényelmesen elférünk benne. A hosszabb időtartam miatt szükségünk lehet székekre, illetve egy kényelmes, megbízható ágyra is.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy megfelelő minőségű sátor hosszú időn át védelmünkre lehet az időjárással szemben

 

 

A felszereléseink épségének védelmére is gondot kell fordítanunk. Erre a célra tökéletesen megfelelőek a puha, szivacsos tárolóeszközök.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szivacsos bottartó zsákok, táskák megvédik felszereléseinket a káros hatásoktól

 

 

Remélem sokaknak segítettem ezzel a beszámolóval ,és azt is remélem, hogy egyre több kíméletes bojlihorgász lesz körünkben!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.